رژیم غذایی برای جوش صورت
مطالعات نشان دادهاند که رژیم غذایی فرد به کاهش آکنه کمک فراوانی میکند. گفته میشود خوردن میوهها، سبزیجات، پروتئینهای بدون چربی و غلات کامل به طور کلی برای سلامت پوست مفید است.
برای آشنایی با شواهدی که نشان میدهد رژیم غذایی چگونه به کاهش علائم جوش صورت کمک میکند، در این مطلب با ما همراه باشید.
جوش صورت چیست؟
جوش یک مشکل پوستی است که میتواند باعث ایجاد چندین نوع برجستگی روی سطح پوست شود. این برجستگیها میتوانند در هر جایی از بدن ایجاد شوند، اما در موارد زیر رایجترند:
- صورت
- گردن
- کمر
- شانهها
جوش اغلب توسط تغییرات هورمونی در بدن ایجاد میشود. بنابراین در افراد بزرگسال و نوجوانانی که در سن بلوغ هستند، شایعتر است. به این نوع جوش، جوش جوانی نیز گفته میشود.
معمولا جوش به آرامی بدون درمان از بین میرود. اما گاهی اوقات درست زمانی که در حال از بین رفتن است، به میزان بیشتری ظاهر میشود. موارد جدی آکنه معمولا از نظر جسمی مضر نیستند، اما طبق منابع معتبر و قابل اعتماد، افراد مستعد آکنه در معرض خطر بالاتری از اضطراب، افسردگی، افکار خودکشی، فوبیای اجتماعی و اعتماد به نفس پایین قرار دارند.
جوشها بسته به شدتی که دارند، ممکن است به هیچ درمانی نیاز نداشته و یا نیاز به درمان بدون نسخه یا داروهای تجویز شده توسط پزشک داشته باشند.
رژیم غذایی چه تاثیری بر روی جوش صورت دارد؟
یکی از مواردی که میتواند بر روی سلامت پوست شما تاثیر بگذارد، رژیم غذایی است. برخی غذاها نسبت به دیگر غذاها قند خون شما را سریعتر افزایش میدهند.
وقتی قند خون شما به طور سریع بالا میرود، باعث میشود تا بدن فاکتور رشد انسولین 1 (IGF-1) را ترشح نماید. این هورمون اثرات رشد را مدیریت میکند. وجود IGF-1 اضافی در خون باعث میشود تا غدد چربی پوست شما، چربی بیشتری تولید کند و خطر جوش و التهاب را افزایش دهد.
برخی از غذاهایی که باعث افزایش قند خون و در نتیجه جوش میشوند عبارتند:
- پاستا
- برنج سفید
- نان سفید
- قند
این غذاها، کربوهیدراتهای با شاخص گلیسمی بالا در نظر گرفته میشوند. این بدان معناست که آنها از قندهای ساده ساخته شدهاند.
همچنین اعتقاد بر این است که شکلات، جوش را بدتر میکند اما تحقیقات کامل و مستندی در تایید این موضوع وجود ندارد. آنچه که محققان بر سر آن اتفاق نظر دارند، رژیم غذایی شامل موادغذایی با ویژگیهای زیر است:
– کربوهیدراتهای با گلیسمی بالا
– لبنیات
– چربیهای اشباع
– چربیهای ترانس
مشخص شده است که این نوع غذاها باعث تحریک تولید هورمونهایی می شوند که میتوانند باعث ایجاد و ترشح چربی اضافی توسط غدد چربی شوند. همچنین رژیم غذایی نامناسب حاوی موادغذایی مضر با افزایش التهاب همراه بوده که با جوش صورت در ارتباط است.
چه رژیم غذایی برای جوش صورت کمک کننده است؟
خوردن غذاهایی با گلیسیمی پایین ساخته شده از کربوهیدراتهای پیچیده میتواند خطر ابتلا به جوش صورت را کاهش دهد. کربوهیدراتهای پیچیده در غذاهای زیر یافت می شوند:
- غلات کامل
- حبوبات
- میوهها و سبزیجات فراوری نشده
- غذاهای حاوی مواد زیر نیز برای پوست مفید هستند:
- عنصر روی یا زینک
- ویتامینهای A و E
- موادشیمیایی تحت عنوان آنتی اکسیدان ها
برخی از انتخابهای غذایی مناسب پوست عبارتند از:
- میوهها و سبزیجات زرد و نارنجی مانند هویج، زردالو و سیب زمینی شیرین
- اسفناج و سایر سبزیجات دارای برگهای سبز تیره
- انواع گوجه فرنگی
- بلوبری
- نان گندم کامل
- برنج قهوه ای
- کینوا
- گوشت بوقلمون
- مغز تخمه کدو
- لوبیا، نخود و عدس
- ماهی قزل آلا و سایر ماهیهای چرب
- آجیل
بدن هر فرد با فرد دیگر متفاوت است. برخی اشخاص با خوردن غذاهای خاص متوجه بروز آکنههای شدید در سطح پوستشان خواهند شد. بهترین راه برای این افراد این است که تحت نظارت پزشک آزمایش رژیم غذایی داشته باشند تا متوجه شوند که کدام رژیم غذایی برای جوش صورت آنها بهتر است.
همیشه هنگام برنامه ریزی برای رژیم غذایی خود، حساسیت یا آلرژی غذایی را در نظر بگیرید.
آیا مطالعات معتبری جهت رژیم غذایی برای جوش صورت انجام شده است؟
رژیمهای غذایی کم گلیسمی
چندین مطالعه اخیر نشان دادهاند که پیروی از یک رژیم غذایی با گلیسمی پایین یا رژیم غذایی که حاوی قندهای سادهی کمتری باشد، میتواند از بروز جوش صورت جلوگیری کند و حتی سبب بهبود جوش صورت شود. محققان در مطالعهای که بر روی بیماران کرهای داشتهاند، دریافتهاند که پیروی از یک رژیم غذایی با گلیسمی پایین به مدت 10 هفته میتواند منجر به بهبود قابل توجهی در جوش صورت شود.
در مطالعهای دیگر در آمریکا، محققان دریافتند که پیروی از رژیم غذایی کم گلیسمی با پروتئین بالا به مدت 12 هفته سبب بهبود جوش در مردان و همچنین لاغر شدن افراد خواهد شد.
عنصر روی یا زینک:
مطالعات همچنین نشان میدهد که خوردن غذاهای غنی از روی در پیشگیری و درمان جوش صورت مفید است. غذاهایی که سرشار از روی هستند عبارتند از:
- مغز تخمه کدو
- بادام هندی
- گوشت گاو
- بوقلمون
- کینوا
- عدس
- غذاهای دریایی
محققان در تحقیقات خود به رابطه میان سطح روی در خون و شدت جوش پرداختند. روی یک ماده غذایی معدنی است که در رشد پوست و همچنین تنظیم متابولیسم و سطوح هورمونی مهم است.
آنها دریافتند که سطوح پایین روی با موارد شدیدتر آکنه مرتبط است و جهت درمان افراد مبتلا به موارد شدید آکنه، افزایش میزان روی در رژیم غذایی را پیشنهاد داده اند.
ویتامینهای A و E:
سطوح پایین ویتامین A و E نیز با موارد شدید جوش مرتبط است. افراد دارای میزان پایین ویتامینهای A و E، میتوانند با افزایش مصرف غذاهای حاوی این ویتامینها، از شدت جوش های خود بکاهند.
حتما توجه داشته باشید که قبل از مصرف مکملهای ویتامین A، با پزشک خود صحبت کنید. سمیت با ویتامین A، میتواند باعث آسیب دائمی به اندامهای اصلی شما شود.
آنتی اکسیدانها و اسیدهای چرب امگا 3:
امگا 3 نوعی چربی است که در برخی از گیاهان و منابع پروتئین حیوانی مانند ماهی و تخم مرغ یافت میشود. آنتی اکسیدانها مواد شیمیایی هستند که سموم مضر بدن را خنثی میکنند. تصور میشود که امگا 3 و آنتی اکسیدانها با هم باعث کاهش التهاب میشوند.
مطالعات علمی از ارتباط بین افزایش مصرف امگا 3 و آنتی اکسیدانها و کاهش بروز جوش در افراد حمایت میکنند. در این مطالعات نشان داده شده است که افرادی که روزانه مکملهای امگا 3 و آنتی اکسیدان مصرف میکنند، جوشهایشان کمتر شده و سلامت روان آنها نیز تا حد زیادی بهبود پیدا کرده است.
خلاصه:
تحقیقات نشان دادهاند که برخی موادغذایی میتوانند به خلاص شدن شما از شر جوش صورت و بهبود سلامت پوست کمک کنند. اما هیچ درمان غذایی قطعی وجود ندارد. قبل از اصلاح رژیم غذاییتان، میبایست با پزشک خود مشورت نمایید تا مطمئن شوید که هر گونه تغییر ایجاد شده در رژیم غذاییتان به سلامتی شما آسیب نخواهد رساند.
به نظر میرسد که بهترین رژیم غذایی برای جوش صورت، خوردن موادغذایی سالم و متعادل، سرشار از میوهها و سبزیجات تازه، منابع پروتئینی سالم و غلات کامل است.