دیدن جوش روی پیشانی برای همه میتواند ناراحتکننده باشد. علاوه بر اینکه از نظر ظاهری موجب ناراحتی شخص میشود، گاهی هم این آکنههای مزاحم دردناک هستند. زمانی که غدد چربی در زیر پوست به دلیل مسدود شدن، شروع به تجمع میکنند، روی پوست پیشانی جوش میزند.
اغلب اوقات آکنه روی پیشانی ایجاد میشود، اگرچه ممکن است سایر نقاط بدن را نیز درگیر کنند. تغییرات هورمونی، استرس و عدم رعایت بهداشت و روتین پوستی از عوامل رایج آکنه هستند. این عارضه هیچ خطر جدی برای سلامتی انسان ندارد، اما ممکن است افراد فکر کنند که جذاب به نظر نمیرسند و این موضوع باعث ناراحتی آنها شود.
در ادامه این مطلب از مجموعه لووین کر قصد داریم به بیان دلایل متعدد آکنه روی پیشانی و روشهای درمان آن بپردازیم.
علل جوش روی پیشانی
اگر در سن بلوغ هستید، آکنههای روی پیشانی به خاطر تغییرات هورمونی کاملا شایع است. جوش یا همان آکنه نوعی بیماری مزمن پوستی محسوب میشود که با عارضههای زیر بروز میکند:
- جوشهای سرسفید و سرسیاه
- کیستها
- ندولها (نوعی آکنه گرهای زیر پوست)
اهمیت ندارد که جوش در کجای بدن شما ایجاد میشود، پیشانی یا گونه، علت یکسان است. در درون بدن ما غدد درونریز چربی مادهای به نام سبوم را تولید میکند که باعث محافظت و نرم شدن پوست میشود.
این چربی از طریق سوراخهای کوچک منافذ، به پوست شما راه مییابند. گاهی اوقات ماده چرب سبوم با میکروبها، باکتریها و پوستهای مرده ترکیب و باعث بسته شدن این منافذ میشوند. باکتریها و میکروبهای جامانده در زیر پوست شروع به رشد و برآمدگی میکنند که آکنههای مزاحم را پدید میآورند.
عوامل رایج جوش روی پیشانی چه چیزهایی هستند؟
برخی از عوامل رایج و علت جوش روی پیشانی شامل موارد زیر هستند:
- سن بلوغ، تغییرات و مشکلات هورمونی
- استرس و اضطراب
- مصرف داروهای خاص
- عدم رعایت بهداشت و تجمع چربیها در مو و پیشانی
- استفاده از مواد تحریککننده پوستی
- مو و محصولات ترمیمکننده مو
- تحریک لباس یا آرایش
- فولیکول موی آلوده
- عفونتهای پوستی
- حساسیت به برخی از مواد
- انگل دمودکس و بیماریهای پوستی مثل روزاسه
توضیحاتی درباره دلایل موثر در ایجاد آکنه پیشانی
جالب است بدانید که تغییرات هورمونی میتوانند ایجاد سبوم را افزایش دهند و این عامل در دوران بلوغ بیشتر از سایر زمانها دیده میشود. پیشانی یکی از رایجترین مکانها برای ایجاد جوش است.
دلیل دومی که بیان کردیم، استرس و فشار عصبی بود که تاکنون عامل اصلی آن مشخص نشده است. داروهایی مثل استروئیدهای خاص، ضد تشنج و لیتیومها میتوانند آکنه ایجاد کنند. اگر بهموقع حمام نروید و موهای خود را نشویید، منجر به تجمع رسوبات چربی روی پیشانی و انسداد پوست میشود.
استفاده از مواد آرایشی که چرب هستند، میتوانند به عنوان یک محرک عمل کنند و دلیلی برای ایجاد جوش روی پیشانی باشند. لمس مکرر پیشانی نیز میتواند باعث تشدید پوست و ایجاد آکنه شود.
موهای شما نیز میتواند منبع ایجاد آکنه پیشانی باشد. اگر موهای خود را به اندازه کافی نمیشویید یا موهای چرب دارید، روغن میتواند روی پیشانی شما رسوب و منافذ آن را مسدود کند. محصولات حالتدهنده و صافکننده مو به دلیل ایجاد آکنه معمولا توصیه نمیشوند. این شامل:
- پماد
- انواع روغنها
- ژلهای حالتدهنده
- واکس مو
این محصولات اغلب حاوی موادی مانند روغن نارگیل یا آرگان هستند. آنها میتوانند پوست شما را بیش از حد چرب کرده و روی پیشانی شما دچار جوش کند. تحریک ناشی از لباس نیز میتواند باعث آکنه پیشانی شود، بهویژه اگر پوست شما حساس باشد. ممکن است بعد از استفاده از کلاه یا هدبند پوست پیشانی شما تحریک شود.
چگونه جوش روی پیشانی را درمان کنیم؟
برای خلاص شدن از شر جوشهای روی پیشانی، با مراقبتهای روتین پوست شروع کنید. صورت خود را دو بار در روز با یک پاککننده ملایم بشویید. این کار کمک میکند تا چربی اضافی پوست شما پاک شود. البته انتخاب شیوه درمان بسته به شدت آکنه برای هر فردی، متفاوت خواهد بود.
برخی با استفاده از کرمهای ضدآکنه که حاوی اسید سالیسیلیک، رتینول و رزورسینول هستند، جوشهای ظاهر شده روی پیشانی را کنترل و درمان میکنند. طیف گستردهای از ژلها، صابونها، لوسیونها و کرمها برای درمان آکنه در دسترس هستند. میزان اثرگذاری این درمانها میتواند بین افراد متفاوت باشد.
به خاطر داشته باشید که با توجه به علائم افراد مبتلا به این نوع آکنه، ممکن است چندین هفته طول بکشد تا به طور کامل برطرف شود، بنابراین نیاز است که در دوران درمان، حسابی صبور باشید. همچنین برای برخی افراد عوارض جانبی خفیف مانند تحریکپذیری پوست در هفتههای ابتدایی درمان کاملا شایع و عادی است.
افرادی که پوست حساسی دارند و میزان جوشهای روی پیشانی آنها زیاد است، باید به پزشک متخصص مراجعه کنند. برای افرادی که آکنه شدیدتر دارند، ممکن است نیاز به تجویز دارو باشد.
متخصص پوست میتواند علائم فرد را ارزیابی کرده و بهترین روش درمان را تعیین کند. اینها میتواند شامل داروهای خوراکی و ژلهای شستشو یا کرمهایی باشد که فرد میتواند مستقیماً روی پیشانی خود بمالد. معمولا داروهایی که برای افراد مبتلا به جوش روی پیشانی تجویز میشود، موارد زیر هستند:
- کورتیکواستروئیدها (corticosteroids)
- ضدمیکروبها (antimicrobials)
- آنتیبیوتیکها (antibiotics)
- داروهای ضدبارداری (combined contraceptives)
همچنین بهتر است که چنین افرادی از فشار دادن جوشها و تخلیه آنها جلوگیری کنند، زیرا ممکن است باعث ایجاد عفونت یا زخم شوند.
رعایت نکاتی که از بروز آکنه روی پیشانی جلوگیری میکند
این نکاتی را که در ادامه بیان میکنیم را میتوانید برای جلوگیری از آکنه روی پیشانی و سایر قسمتهای صورتتان امتحان کنید:
- دو بار در روز صورت خود را با یک پاککننده ملایم به همراه آب گرم بشویید و به آرامی خشک کنید. بهترین زمان برای شستشوی صورت، شبها قبل از خواب است.
- بهتر است اسکراب را کنار بگذارید؛ زیرا ماساژ صورت میتواند آکنه را بدتر کند.
- موهای خود را اغلب و بهموقع بشویید. اگر موهایتان چرب است، از شامپویی استفاده کنید که برای درمان موهای چرب فرموله و ساخته شده است.
- از روغنها و پمادهای چرب روی موهای خود استفاده نکنید، اگر هم مجبور هستید که از این نوع مواد استفاده کنید، پیشانی خود را با یک دستمال مرطوب پاک کنید.
- موهای چتری شده هم میتوانند دلیلی برای ایجاد جوش روی پیشانی باشند، به ویژه زمانی که جنس موهای شما چرب باشد. بهتر است آنها را از روی پیشانی خود جمع و با کش ببندید.
- از هدبند یا کلاه لبهداری که باعث لمس پیشانی شما میشود، خودداری کنید.
- دستهای خود را تا حد امکان از پیشانی و لمس آن دور نگه دارید. باکتریها و میکروبهای روی پوست دست با هربار لمس به منافذ باز انتقال مییابند. بهتر است همواره دستهای خود را بشویید.
- از لوازم آرایشی و پاککنندههایی استفاده کنید که فاقد مواد کومدوژنیک (noncomedogenic) هستند. وقتی چنین برچسبی داشته باشند باعث مسدود شدن منافذ باز پوست شما نمیشوند و آکنه ایجاد نمیکنند.
- از مواد پاککننده حاوی الکل استفاده نکنید.
- بلافاصله پس از ورزش و تعریق زیاد، صورت خود را بشویید.
- از قرار گرفتن طولانیمدت در مقابل نور آفتاب خودداری کنید. در صورت اجبار هم بهتر است از کرمهای ضدآفتاب فاقد چربی مانند کرم ضد آفتاب دمودکسیلین استفاده کنید.
سخن پایانی و مشاورههایی که میتوانید از لووین کر دریافت کنید
جوش روی پیشانی میتواند همانند سایر نقاط بدن، دلایل مختلفی داشته باشد. این نوع آکنه در دوران بلوغ و نوجوانی به خاطر ترشحات هورمونی و افزایش فعالیت غدد چربی رایج و شایع است. نداشتن یک روتین پوستی مناسب و استفاده مداوم از مواد آرایشی نامرغوب نیز میتواند به ایجاد آکنه آن هم روی صورت و پیشانی دامن بزند.
مجموعه لووین کر با استفاده از شیوههای نوین سعی در تشخیص بهموقع مشکلات پوستی که ناشی از انگل دمودکس است، دارد. لووین کر، تنها مجموعه تخصصی تشخیص میزان این انگل روی سطح پوست در تهران است و داروهای ضددمودکسیلین نیز توسط آنها تولید و عرضه میشود. استفاده بهموقع از این محصولات نیز میتواند به کنترل، پیشگیری و درمان آکنههای روی پیشانی کمک کند.
منبع: healthline